Renata Látalová, Kroměřížská 17, 682 01 Vyškov
e-mail: renatinka13@gmail.com tel: 777 863 929

Bramborové lokše

Bramborové lokše - obrázek

Bramborové lokše - obrázek

Suroviny
  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky) správně má být mouky 1/3 váhy brambor
  • sůl
  • sádlo nebo máslo na omaštění

Postup:

Uvaříme 1 kg brambor ve slupce.Uvařené necháme  vychladnou, nejraději je vařím den předem. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme. Po oloupání mám cca 900g brambor, přidám mouku a osolíme, vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Mouky můžeme přidat, ale ne moc, aby nebyly placky tvrdé. Rozkrájíme na malé kousky a vyvalujeme tenké placky-podsypáváme moukou by se nelepily. Dříve se pekly na kamnech nebo litinové desce, dnes pečeme, na sucho, na teflonové pánvičce, při pečení se dělají "černé puchýřky". Po upečení vyndáme na talíř a hodně potřeme rozpuštěným sádlem (nebo máslem) krásně změknou. Mezi pečením stíráme papírovým ubrouskem mouku z pánve, aby se nepřipalovala. Po upečení posypeme namletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, polejeme rozpuštěným sádlem (máslem) a smotáme. Kdo má rád povidla, může před posyláním mákem potřít povidly.

Placky lze plnit i masovou směsí. Podávají se i jako příloha, k zelíčku a pečenému masu nebo husičce.

Dobrou chuť

24.10.2012 16:31:14
baybay
karl léto.jpg
P1000040 (2).jpg
Dorty - pečení, zdobení. Recepty - do domácí pekárny, na pečení i na vaření.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one