Renata Látalová, Kroměřížská 17, 682 01 Vyškov
e-mail: renatinka13@gmail.com tel: 777 863 929

Recepty - sladké

Muffiny s jablky, rychlé a jednoduché - obrázek

Muffiny s jablky, rychlé a jednoduché - obrázek

Suroviny
2 hrnky polohrubé mouky
kypřící prášek
půl hrnku cukru krystal
půl hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 větší vejce 
1 jablko 
1 lžička skořice 
špetka soli
(místo jablka a skořice můžete dát nakrájené banány, čokoládu, oříšky, mandle, rozinky, můžete do těsta vmíchat marmeládu, nutelu....)

Postup

Smícháme sypké ingredience, přidáme olej, mléko a vejce a vyšleháme těsto. Do hotového těsta nakrájíme na malé kousky jablko a plníme do košíčků na muffiny. Pečeme při 180°C asi 20 min.

Z tohoto množství jsem měla 12mufinů cca 6cm

Bramborové lokše - obrázek

Bramborové lokše - obrázek

Suroviny
  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky (nejlépe dvounulky) správně má být mouky 1/3 váhy brambor
  • sůl
  • sádlo nebo máslo na omaštění

Postup:

Uvaříme 1 kg brambor ve slupce.Uvařené necháme  vychladnou, nejraději je vařím den předem. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme. Po oloupání mám cca 900g brambor, přidám mouku a osolíme, vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Mouky můžeme přidat, ale ne moc, aby nebyly placky tvrdé. Rozkrájíme na malé kousky a vyvalujeme tenké placky-podsypáváme moukou by se nelepily. Dříve se pekly na kamnech nebo litinové desce, dnes pečeme, na sucho, na teflonové pánvičce, při pečení se dělají "černé puchýřky". Po upečení vyndáme na talíř a hodně potřeme rozpuštěným sádlem (nebo máslem) krásně změknou. Mezi pečením stíráme papírovým ubrouskem mouku z pánve, aby se nepřipalovala. Po upečení posypeme namletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, polejeme rozpuštěným sádlem (máslem) a smotáme. Kdo má rád povidla, může před posyláním mákem potřít povidly.

Placky lze plnit i masovou směsí. Podávají se i jako příloha, k zelíčku a pečenému masu nebo husičce.

Dobrou chuť

Babiččin závin - obrázek

Babiččin závin - obrázek


Suroviny:

35 dkg polohrubé mouky
2 lžíce cukru
2 dkg droždí
1/8 l mléka
10 dkg tuku
Postup:
Do mouky rozdrobíme droždí, v hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlejeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a necháme čtvrt hodiny pod utěrkou odpočívat. Mezitím si nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na tři díly, rozválíme a plníme strouhankou, jablky, skořicí,cukrem a dle chuti - ořechy, rozinky, kokos. Záviny  zatočíme a pečeme při 180 C do zlatova. Upečené potřeme rozpuštěnou Alfou a pocukrujeme.
Na obrázku závin s jablky a závin s pudinkem a jahodami.
karl léto.jpg
P1000040 (2).jpg
Dorty - pečení, zdobení. Recepty - do domácí pekárny, na pečení i na vaření.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one