Renata Látalová, Kroměřížská 17, 682 01 Vyškov
e-mail: renatinka13@gmail.com tel: 777 863 929
Peční korpusu - formu před pečením ničím nevymazávám, dno vyložím pečícím papírem, do formy naleju těsto, upeču. Po vytažení z trouby nechám cca 5-10 minut v klidu, potom tenkým nožem objedu okraju, sundám formu, otočím vzhůru nohama a sundám pečící papír. Pokud se stane, že se nám během pečení korpu vyboulí, tak po vyndání z formy na něj položím plech zatížím  a nechám vychladnout, krásně se srovná.
redvelvetcake.jpg
Korpus "RED VELVET" - RUDÝ SAMET
Suroviny:
250 g mouky, (dávam na půl hladkou s polohrubou)
15 g kakaa
1/2 ČL soli
113 g másla, (změklého, musí mít pokojovou teplotu)
300 g cukru krupice (můžete dát méně-je to hodně sladký)
2ks vejce
1 ČL vanilkového aroma (nemusí být)
240 ml podmáslí (musí mít pokojovou teplotu)
červená potravinářská barba
1 ČL octa
1 ČL sody

Postup:
předehřejte troubu na 175 °C
vymažte a vysypte moukou formu 21cm
do misky přesejte mouku, kakao a sůl
v druhé mise vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vajíčka. Přidejte vanilkové aroma a znova dobře vyšlehejte.
smíchejte podmáslí s potravinářskou barvou
na nízkých otáčkách smíchejte postupně máslovou směs se směsí mouky a podmáslím (mouku a podmáslí strříedejte)
v malém hrnečku smíchejtejte ocet a sodu - směs vzkypí a tehdy ji rychle zamíchejte do těsta,těsto nalejte do formy, pracujte rychle, povrch těsta uhlaďte
pečte ve vyhřáté troubě přibližně 30-45 minut; přesvědčte se zapíchnutím špejle do středu těsta, po vytažení musí zůstat čistá, korpusy nechejte 10 minut chladnout ve formě, potom je vyklopte. Korpus se lépe krájí, když ho dáte vychladit do chladničky. Nechávám v lednici do druhého dne (když prokrajujete hned, moc se drobí). Prokrajuji dvakrát, ale můžete jen jednou, podle toho jak silné chcete pláty. Plníme krémem, z mascarpone (jako do tiramisu), máslovým, šlehačkovým, tvarohovým,.....jakýmkoliv dle chuti. Můžeme prokapat rumem, ovocnou šťávou, proložit ovocem..opět dle chuti. Korpus je jako "piškotový", jen je takový hutnější, ale chutná výborně.
Základní piškotový korpus (rozpis na jedno vejce)
1 vejce
40g cukru krupice
60g pol. mouky
1 lžíce horké vody
1 lžíce oleje
1/2 lžičky prášku do pečiva
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej a vodu. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a po částech, pomalu vmícháme do ušlehané pěny. 
Na dort v průměru 23 cm, dvakrát na prokrojení dávám 6-7 vajec dle velikosti. Peču na 150oC - cca 40-50minut.

Kakaový korpus
na 1 vejcepřidám 1 rovnou lžičku kakaa

Ořechový korpus
Na 1 vejce dám pouze 40g polohrubé mouky a 15g mletých ořechů

Kávový korpus
místo horké vody přidáme stejné množství horké kávy

Mramorový korpus
Připřavíme bílé těsto korpus a do 1/3 vmícháme kakao.
Připravíme si formu, dno vyložím pečícím papírem. Na střed formy dáme 2 lžíce bílého těsta, na to 1 lžíci tmavého těsta - takhle postupujeme až naplníme formu, pečeme.
Místo hnědého těsta lze použít barevné. 1/3 bílého těsta obarvíme gelovými potr. barvami nebo sypkými barvama "Kovandovi.
Korpus může být i vícebarevný.
mramorový korpus1.jpg
mramorový korpus.jpg
Mramorový korpus,bílo-hnědý.JPG
Mramorový korpus, oranžovo-bílý.JPG
Recept je od "Ariell" ze stránek www.dortomanie.cz
250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
1,5 dl smetany
1 dl oleje
100 g kokosu
2 vejce
50 g čokolády (pokud chceme mít korpus světlý, tak použijeme bílou čokoládu)
1 prášek do pečiva
Vejce utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem a za stálého míchání i smetanu a kokos. Nakonec vmícháme rozpuštěnou čokoládu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut. Rozpis na formu 24cm, výška 7cm.

Karamelový korpus
12Og cukru zkaramelizujeme, přidáme
1dc vody a rozvaříme

6 vajec
60g cukru vyšleháme do husté pěny a přidáme karamelový rozvar

180g pol. mouky
1/2 prášku do pečiva - smícháme a po částech vmícháme do těsla
karl léto.jpg
P1000040 (2).jpg
Dorty - pečení, zdobení. Recepty - do domácí pekárny, na pečení i na vaření.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one