Renata Látalová, Kroměřížská 17, 682 01 Vyškov
e-mail: renatinka13@gmail.com tel: 777 863 929
Čokoláda se zakysanou smetanou - krém i poleva

od "Bulíček" ze stránek www.dortomanie.cz

  • 200 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády
  • 1 kelímek (200 g) husté zakysané smetany
Čokoládu rozpustíme klasickým způsobem ve vodní lázni. Do rozpuštěné vmícháme celou zakysanou smetanu rovnou z lednice a dobře promícháme. S touto hustou polevou se dá dort plnit i dobře nazdobit. Po vychlazení ztuhne, může být dobrá třeba na ježčí bodliny nebo čokoládovou srst u dortu s motivem psa, kočky, medvídka, myši.... Dort se ztuhlou polevou se dá dobře krájet a povrch se neláme. Pro ještě měkčí konzistenci, třeba k plnění dortu, lze do rozpuštěné čokolády vmíchat dva kelímky zakysané smetany. Chuť není přeslazená a je hodně čokoládová.
Místo hnědé čokolády lze použít bílou

Modelovací čokoláda

od "Ariell" ze stránek www.dortomanie.cz

Hořká modelovací čokoláda:
  • 200 gramů hořké čokolády
  • 1/4 hrnku bílého kukuřičného sirupu

Polosladká modelovací čokoláda:
  • 200 gramů polosladké čokolády
  • 3 a 1/4 - 4 polévkové lžíce bílého kukuřičného sirupu

Mléčná modelovací čokoláda:
  • 200 gramů mléčné čokolády
  • 2 a 1/2 - 3 polévkové lžíce kukuřičného sirupu

Bílá modelovací čokoláda:
  • 200 gramů bílé čokolády
  • 1 a 1/2 - 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu

Rozlámanou čokoládu jsem rozpustila ve vodní lázni, ne nad vroucí, ale horkou vodou. Udělala jsem to tak, že jsem počkala až se voda začne vařit, vypnula jsem sporák a pak tam dala čokoládu a míchala až se rozpustila. Sundala jsem ji z lázně a jestě chviličku míchala, aby malinko zchladla. Přidala jsem sirup a míchala až se všecko krásně spojilo. Čokoláda se krásně začala odlepovat od stěn. Dala jsem ji na potravin. folii a nechala vychladnout, zabalila a dala na 2 hodiny do lednice.
Když se vytáhne z ledničky, tak je tuhá, stačí prohníst po kouskách v ruce a krásně se s ní pracuje.
Dobře zabalená prý vydrží měsíce.
Když ztvrdne moc, má se přihníst trochu kukuřičného sirupu.
Při modelování se teplem z rukou bude rozpouštět, tak ji strčte do ledničky zase trošku ztuhnout.

karl léto.jpg
P1000040 (2).jpg
Dorty - pečení, zdobení. Recepty - do domácí pekárny, na pečení i na vaření.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one